Het is bewezen dat een gespreksgroep heel helend werkt. Door met elkaar in een groep (niet groter dan 5 personen) te spreken over je probleem met eten gaat de taboe er af, is er herkenning en weet je dat je niet alleen staat. De gesprekskring van Vrij om te leven is de Eetclub 121. 

In de naam komt het getal 121 terug. Dit is een verwijzing naar psalm 121. Psalm 121 is een pelgrimspsalm. Hierin gaat het over het ‘met elkaar op weg zijn’ en weten dat bij dat onderweg zijn er maar één werkelijke hulp is: God onze Vader. 

Tegelijk weten we dat God wilde dat we niet alleen zouden zijn. We hebben elkaar nodig. Die elementen bij elkaar zijn de basis voor Eetclub 121. 

Eetclub 121 van Atelier Alter Ego biedt ruimte om in alle veiligheid te praten over je moeiten, je verlangens, je verdriet, je wanhoop en al je pogingen om ‘normaal’ te eten. De weegschaal staat niet centraal, maar jij en God staan centraal. God wil dat jij rust en vrede ervaart en dat er heling van je hart mag plaatsvinden. Dat is de basis voor genezing van je eetprobleem.


Tijdens de bijeenkomsten wordt er aan de hand van thema’s uit het werkboek van Eetclub 121 gesproken worden over onderwerpen als ‘hoe kijk je naar jezelf’, ‘wat zijn je verlangens’, en ‘wat zijn je gaven en talenten’, afgewisseld met creatieve opdrachten of spellen. Ook heel praktische zaken komen aan de orde. 

Je hoeft niet te wanhopen wanneer je vast zit in een eetstoornis. Bij wanhoop is er nog maar One Hope: de God die jou gemaakt heeft en jou kent als niemand anders. Hij houdt van je. Hij wil niet dat je met pijn blijft rondlopen. Hij biedt je Zijn liefde en genezing aan. Jesaja 43:4 zegt het zo: ‘Jij bent zo kostbaar in Mijn ogen, zo waardevol, en Ik houd zoveel van je dat Ik de mensheid geef in ruil voor jou’. God gaf Zijn zoon voor jou, zodat jij door Zijn lijden genezing ontvangt. 

Begeleiding bij Eetclub 121, is in handen van de coach van Vrij om te leven: Elisabeth van Zijl (Ervaringsdeskundige). 

Aan deelname aan Eetclub 121 zijn kosten verbonden. Voor tarieven klik hier.

Eetclubs 121 in Nederland

Momenteel zijn er Eetclubs 121 op 11 plekken een Eetclub 121 in Nederland, waarvan er één aan het omvormen is. 

De bestaande Eetclubs 
Gouda, 1 maal per vier weken op vrijdagmorgen
Houten , 1 maal per vier weken op vrijdagmorgen
Deventer, 1 maal per maand op zaterdagmorgen
Groningen, 1 maal per maand op zaterdagmiddag
Amerongen e.o., 1 maal per drie weken op maandagmiddag (deze gaat veranderen)
Bunschoten, 1 maal per drie weken op maandagmorgen
Zwolle, 1 maal per vier weken op vrijdagmorgen
Tholen, 1 maal per vier weken op vrijdagmorgen
Nijkerkerveen, 1 maal per drie weken op dinsdagmorgen
Krimpenerwaard, 1 maal per 2 of 4 weken op woensdagavond
Krimpenerwaard, maandagochtend

Er wordt met de tijden zoveel mogelijk rekening gehouden met de schooltijden.

Voor de Eetclubs geldt dat je deelnemer bent, zolang je dat zelf wenselijk acht. Het maximaal aantal deelnemers is 5. Mochten er meer aanmeldingen zijn dan kun je aangeven dat je op een wachtlijst geplaatst wil worden.

De eetclubs maken gebruik van een werkboek met lessen. Het is niet verplicht dit te kopen. Wel moeten de lessen dan zelf worden uitgeprint.
Betaling van deelname aan de Eetclub 121 geschiedt door middel van facturering die via de mail wordt verstuurd.