VITAAL EN VEERKRACHTIG

Vrij om te leven wil mensen helpen om in vrijheid te gaan leven door herstel van hart en denken. Herstel van binnen dus om, zonder innerlijke belemmering beter voor je buitenkant, je lichaam, te kunnen zorgen. Dat wil niet zeggen dat Vrij om te leven geen aandacht heeft voor je lichaam, voor voeding en gezond eetgedrag. Zeker wel! Vrij om te leven staat voor zorg voor het ‘totaalplaatje, en dus ook voor je lichaam. Gezonde, uitgebalanceerde voeding, (goed)water drinken, bewegen, slapen en een leven van regelmaat zijn onderwerpen die veel aandacht krijgen. De nadruk ligt daarbij op vitaliteit en veerkracht en niet op kilo’s, calorieën en zeker niet op diëten. Vitaliteit heeft alles te maken met balans en evenwicht. Er is balans – zo je wilt vrede – tussen binnen en buiten en een gezonde innerlijke drive om te groeien, te bloeien en te stralen. Om steeds meer te worden zoals God jou bedoeld heeft.

In het woord vitaliteit zit het woord het woord vita, een Latijns woord dat ‘leven’ betekent. Je zou vitaliteit een soort levenskracht kunnen noemen. Met een beetje fantasie hoor je in het woord vitaliteit ook het woord ‘fit.’ Je hebt kracht, je bent fit en veerkrachtig om je leven te kunnen leven en het vorm te kunnen geven. Je kunt opstaan als je bent gestruikeld, je kunt je herpakken en doorgaan als het tegenzit en je kunt mee bewegen als er verandering of beweging nodig is. Vitale mensen zijn gezonde mensen. Wat niet wil zeggen dat er geen ziekte of zwakte is. Gezondheid wordt door de World Health Organisation gedefinieerd als ‘een toestand van volledig lichamelijk, mentaal en sociaal welzijn en niet alleen de afwezigheid van ziekte of invaliditeit (2001). 

vitaal door water

Om lichamelijk, mentaal en emotioneel vitaal en gezond te zijn is het drinken van genoeg en goed water buitengewoon belangrijk. Water is een eerste vereiste voor leven. Zonder water geen leven. Geloof het of niet, water is de belangrijkste bron van energie; het is de ‘kasstroom’ van het lichaam, zegt dr. F. Batmanghelidj in zijn boek ‘Water, het goedkoopste medicijn voor je gezondheid, voor genezing, voor je leven.’

Vrij om te leven wil benadrukken dat water drinken belangrijk is voor je gezondheid. Het hoort bij een gezonde levensstijl en houdt je vitaal en veerkrachtig (Houd het beeld van een verlepte plant maar voor ogen). Water is iets anders dan koffie, thee, sappen, alcohol, melk en frisdranken. Klik hier om meer te lezen over het belang van goed, basisch, water en hoe je heel eenvoudig kraanwater nog gezonder kunt maken!

Naast water en goede voeding worden vitaliteit en veerkracht ook op andere manieren bevorderd. Lees en klik door voor meer informatie